luni, 31 octombrie 2011

Funeriu pentru o zi (pe care ar regreta-o ca a venit)

Aş face învăţământul de 10 clase. Şi cu asta am spus tot.

Acum, să încerc să explic:

Dacă ar fi să descrie oamenii -pe o scară de la 10 la 100 de ani- tineretul de azi, ar vorbi numai de ,,dulce". Sunt nişte ignoranţi, dar haideţi să nu ne axăm pe asta. Am în vedere, în primul rând, psihologia unui adolescent: în zilele de azi se maturizează fizic, hormonal precoce (comparativ cu acum câteva decenii), dar este din ce în ce mai mult tratat ca un copil. Asta, vrem sau nu, creează o mare confuzie în minţişoara lui - de ce arăt ca un adult, dar nu mi se permite să fiu unul?

Da, adolescentul, fie că ,,adulţii ăi mari şi răi'' îi ,,subminează emanciparea'' sau nu, începe să arate ca un adult de la vârsta pubertăţii în schimb nu i se prea permite maturizarea aferentă. De ce, nu ştiu. Poate pentru că stă într-un liceu oareşce general până la 19 ani.

Nedepărtându-ne de subiectul ,,minte adolescentină'', ne vom lega puţin de legislaţie. Ok, 18 ani înseamnă că eşti tare, acum poţi să conduci, să bei, să fumezi, să foloseşti diverse produse nedestinate minorilor şi ai capacitate de exerciţiu deplină. Şi totuşi, cine garantează că măricelul puber chiar e apt mintal să execute aceste lucruri, într-un mod responsabil? Nimeni, pentru că vârsta de 18 ani nu înseamnă mai nimic. Maturizarea se accentuează după terminarea liceului, după ce elevul -generalizez- nu mai stă în puf, întreţinut de părinţi, şi este pus în faţa feluritelor decizii. Atunci, să înţeleg că avem parte de un majorat prematur? Chiar deloc.

Ştiţi, cu cât ai un timp alocat de execuţie mai mare, cu atât îţi permiţi să te lălăi. Cam asta înseamnă 12 clase. Dacă ar fi ceva mai compact, şi s-ar pune accent mai degrabă pe aptitudinile elevului şi nu pe o toceală generică, pe care şi-o însuşeşte maxim o săptămână, ia nota, după care se scutură de ea. De asemeni, creierul, fiind într-un ritm mai alert, se maturizează ceva mai repede - părerea mea de nespecialistă- şi ideal ar fi să se pună accent pe calitate, şi nu pe cantitate - cum de altfel se întâmplă.

Prin 10 clase, elevul termină la vârsta medie de 17 ani, un timp mai restrâns ce îl poate determina să îşi pună mintea în funcţiune şi să nu mai piardă timpul, mai repede, iar până la 18 ani poate să se pregătească intens şi în exclusivitate, pentru ca la 18 deja să cunoască de ce a ajuns la această admirabilă vârstă, de ce înseamnă ceva mai mult decât să dea un chef în cinstea ,,adultizării'' şi ce trebuie să facă pentru a merita titlul de adult.

Astfel, le putem oferi compatrioţilor de vârsta a treia ocazia să îşi inchidă gura, cum că ei, pe vremea lor, la 18 ani deja lucrau în fabrici.

Desigur că ceea ce am scris poate fi uşor demolabil prin tot felul de contraargumente şi alţi factori (politico-socialo-economici) ce îmi strică teoria, dar tot îmi susţin părerea. Kiss!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu